Επέκταση κινήτρων για έρευνα, καινοτομία και εξαγορές μεταξύ των μεταρρυθμίσεων για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Τα μέτρα και τις πολιτικές που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή – αποφάσεις και πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ- παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη Τύπου δόθηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνουν την εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας, τη στρατηγική μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές και την Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Ειδικά για τις δύο τελευταίες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορούν άμεσα και στον κλάδο της εφοδιαστικής, κατά τη συνέντευξη Τύπου εξειδίκευσης των μέτρων, αναφέρθηκαν από τον κ.  Θεοδωρικάκο τα ακόλουθα:

Α. Επέκταση των κινήτρων για καινοτοµία, συγχωνεύσεις και εξαγορές

Βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η οικονοµία µας την ανοδική της πορεία, είναι να πραγµατοποιήσει ένα ποιοτικό άλµα, µε έµφαση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέµενης αξίας, την καινοτοµία και την εξωστρέφεια. Απαραίτητη συνθήκη για να το πετύχουµε αυτό είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να µεγαλώσουν. Γιατί κατά τεκµήριο, οι µεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξηµένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτοµούν.

Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξηµένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήµερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστηµονικής και τεχνολογικής έρευνας που διαµορφώνονται σε:

  • 250% για έργα συνεργασίας µε startups & ή ερευνητικά κέντρα
  • 300% για ΜµΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%)
  • 315% για ΜµΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούµενων ετών
  1. Επεκτείνεται το κίνητρο για εµπορική εκµετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας)
  • Σήµερα, ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται µείωση 10% του φόρου εισοδήµατος για επιπλέον 7 έτη µετά την λήξη της τριετίας
  1. Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors
  • Σήµερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδηµα φορολογούµενου – επενδυτή, ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραµµένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ
  •  Με τη νέα ρύθµιση, το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ
  1. Μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/µετασχηµατισµό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών
  2. Θεσπίζεται η δυνατότητα µεταφοράς φορολογικής ζηµίας µετασχηµατιζόµενων επιχειρήσεων

Το δηµοσιονοµικό κόστος µε βάση την υπάρχουσα επιχειρηµατική δραστηριότητα εκτιµάται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο αναµένονται πολλαπλάσια οφέλη στην πραγµατική οικονοµία.

Υπενθυµίζεται ότι από το 2024 εφαρµόστηκαν σηµαντικά επενδυτικά κίνητρα που περιλαµβάνουν:

  • Τη µείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2% µε ετήσιο κόστος 22 εκατ. ευρώ
  • Τη µείωση κατά 50% του φόρου χρηµατιστηριακών συναλλαγών µε ετήσιο κόστος 21 εκατ. ευρώ
  • Την κατάργηση του φόρου τόκων για τα κρατικά οµόλογα µε ετήσιο κόστος 7 εκατ. ευρώ

Β. Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Σήµερα, ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα. Αυτός ο θεσµός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριµένα: Από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραµονής υπό τη µορφή golden visa για επένδυση ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, µέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece). Από τον Απρίλιο του 2024 αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα κριτήρια για τη χορήγηση Golden Visa.