“Τρέχει” το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Βιομηχανία με 2,1 δισ. ευρώ έως το 2030

Το Σχέδιο Δράσης για τη Βιομηχανία ως κύριο εργαλείο πολιτικής ως το 2030, παρουσίασε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών για τη Βιομηχανία (Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας και Επιτροπή Συντονισμού Βιομηχανικής Πολιτικής), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Θέμιδα Ευτυχίδου.

Το Σχέδιο Δράσης, πάνω στο οποίο έχει χαραχθεί και εγκριθεί η Εθνική Στρατηγική για την Βιομηχανία, περιλαμβάνει συνολικά 43 παρεμβάσεις (που αφορούν είτε χρηματοδοτικές δράσεις, είτε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις) συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, και το οποίο σύμφωνα με την δήλωση της κας Νathalie Berger, διευθύντριας για την υποστήριξη των κρατών-μελών της DG Reform, η οποία παρενέβη στην online συνεδρίαση των Επιτροπών «είναι απολύτως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την βιομηχανική ανάπτυξη».

Το σχέδιο Δράσης, όπως το παρουσίασε η κα Ευτυχίδου, «μετρά» αυτή τη στιγμή, 1 ολοκληρωμένη παρέμβαση που αφορούσε σε νομοθετική μεταρρύθμιση, 7 υπό υλοποίηση δράσεις (μεταξύ των οποίων και την χρηματοδότηση για τις Βιομηχανικές Περιοχές, εκ των οποίων, 35 εκατ. ευρώ διατέθηκαν ήδη για την ανάπτυξη του ThessIntec), 14 δράσεις οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται σύντομα η έναρξη υλοποίησής τους, 9 ενέργειες ωρίμανσης που θα τεθούν υπό διαβούλευση, ενώ υπάρχουν και 12 ακόμη πρωτοβουλίες χαμηλής ωρίμανσης, για τις οποίες θα υπάρξει διαβούλευση μετά το 2024.

Στις 7 προαναφερθείσες δράσεις, περιλαμβάνεται το πλάνο Έξυπνης Μεταποίησης (προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ), Μηχανισμοί και Εργαλεία για την προώθηση Πράσινων Επενδύσεων και Βιώσιμης Χρηματοδότησης, το πλάνο για την Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (κατόπιν απαίτησης της αγοράς, όπως επεσήμανε η γενική γραμματέας), βεβαίως το πλάνο ανάπτυξης ολοκληρωμένων Βιομηχανικών Πάρκων (63 εκατ. ευρώ συνολικός προϋπολογισμός- με την Θεσσαλονίκη να έχει λάβει την μερίδα του λέοντος) κ.λπ.

Οι στόχοι είναι να αυξηθεί η συμβολή της μεταποίησης στο ΑΕΠ σε 13% έως το 2027 και έως 15% το 2030, η αύξηση των εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ από 9,2% σήμερα σε 15% έως το 2027 και 20% έως το 2030 και η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στη μεταποίηση από 8,2% σήμερα σε 12% το 2027 και σε 14% επί του ΑΕΠ έως το 2030.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταβληθεί για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης περί τα 181,030 εκατ. ευρώ (συνολικά η δημόσια δαπάνη θα ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ), ενώ όπως επεσήμανε η γενική γραμματέας Βιομηχανίας, συνολικά οι στόχοι του σχεδίου έως το 2030, που έχουν εγκριθεί και από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή διεύθυνση, χωρίζονται σε 7 Στρατηγικές Κατευθύνσεις και αναλύονται ως εξής:

  1. Ανάπτυξη σχημάτων συνεργασίας
  2. Αύξηση εξωστρέφειας
  3. Προσέλκυση Επενδύσεων
  4. Ανάπτυξη εξειδικευμένων αγορών
  5. Ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων
  6. Ανάπτυξη συστάδων βιομηχανικής καινοτομίας (clusters)
  7. Ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας
  8. Τεχνολογική μετάβαση ΜμΕ
  9. Χρήση τεχνολογιών αιχμής
  10. Ανάπτυξη ψηφιακών συστημάτων και τεχνολογιών
  11. ΑΠΕ & ενεργειακή αποδοτικότητα
  12. Εφαρμογή μοντέλων κυκλικής οικονομίας
  13. Ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων προϊόντων
  14. Σύνδεση εκπαίδευσης με τη βιομηχανία
  15. Upskilling & reskilling
  16. Σύνδεση με ανθρώπινο δυναμικό από το εξωτερικό
  17. Μείωση γραφειοκρατίας και απλοποίηση διαδικασιών
  18. Αναβάθμιση και επέκταση Επιχειρηματικών Πάρκων
  19. Αναβάθμιση Εθνικού Συστήματος Ποιότητας και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
  20. Διαχείρισης Ενεργειακής Κρίσης
  21. Ανάπτυξης Εναλλακτικών Καναλιών Τροφοδοσίας
  22. Διαχείριση έκτακτων συνθηκών / κρίσεων
  23. Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

 

Την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών άνοιξε με χαιρετισμό του ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ τοποθέτηση σχετικά με τον προτεινόμενο μηχανισμό διακυβέρνησης της «Εθνικής στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τον Μετασχηματισμό της Ελληνικής Βιομηχανίας», έκανε εκ μέρους της PWC ο κ. Λεωνίδας Παπαϊωάννου.

 

Η Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του
Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΕΔΩ

Η παρουσίαση της Γενικής Γραμματέως Βιομηχανίας, κ. Θέμιδος Ευτυχίδου,
για την πρόοδο του Σχεδίου Δράσης είναι διαθέσιμη ΕΔΩ