Ναυτιλιακοί κολοσσοί βγάζουν από τα δρομολόγιά τους την Ερυθρά Θάλασσα – 60% αυξημένα τα ναύλα διεθνώς

12 χώρες χαρακτήρισαν την κατάσταση 'σοβαρό διεθνές πρόβλημα'

Μετά τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων τον τελευταίο μήνα, 18 μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες αποφεύγουν πλέον τη διέλευση των σκαφών τους από την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός. Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλάζει τις διεθνείς εμπορευματικές ροές και και εκτινάσσει τις τιμές των ναύλων έως και κατά 60%.

«Μεγάλος αριθμός εταιρειών» αποφάσισε ήδη την αναδρομολόγηση των πλοίων τους, που κάνουν τον γύρο της Αφρικής, «προκειμένου να μειωθούν οι επιθέσεις και ο αντίκτυπος για τους ναυτικούς», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΝΟ, ο Αρσένιο Ντομίνγκες, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη.

Μόλις στις 2 Γενάρη, ο δανέζικος κολοσσός της ναυτιλίας Maersk ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις μεταφορές φορτίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας και Κόλπου του Άντεν επ’ αόριστον.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που φέρονται να υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα ή έχουν προορισμό ισραηλινούς λιμένες. Οι επιθέσεις των Χούθι προκαλούν σοβαρό «διεθνές πρόβλημα», τόνισαν οι κυβερνήσεις 12 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σε κοινή ανακοίνωσή τους την Τετάρτη, με την οποία προειδοποίησαν το σιιτικό ένοπλο κίνημα να τις σταματήσει «αμέσως» διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα «υποστεί τις συνέπειες».

Η Ερυθρά Θάλασσα, που συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της αιγυπτιακής Διώρυγας του Σουέζ, συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς του κόσμου. Από εκεί διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, υπολογίζει το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορικής Ναυτιλίας (ICS). Οι διεθνείς ροές μετακινούνται αντί μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, κάνοντας τον κύκλο της Αφρικής από το Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας.

ΠΗΓΗ: στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ