Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η ανανέωση των αυτόνομων εμπορικών μέτρων με Ουκρανία και Μολδαβία

Δύο μηχανισμοί διασφάλισης για την προστασία της αγοράς της ΕΕ

Το Συμβούλιο ενέκρινε την αναστολή των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων στις εξαγωγές της Ουκρανίας και της Μολδαβίας προς την ΕΕ για ένα ακόμη έτος.

Αυτή η ανανέωση επιβεβαιώνει την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και ταυτόχρονα ενισχύει την προστασία των αγροτών της ΕΕ, όσον αφορά ορισμένα ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα.

Ουκρανία: σε ισχύ από τις 6 Ιουνίου

Τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα της ΕΕ για την Ουκρανία θα ισχύουν από τις 6 Ιουνίου 2024 έως τις 5 Ιουνίου 2025 και αφορούν τη συνεχιζόμενη αναστολή όλων των εκκρεμών δασμών και ποσοστώσεων βάσει του Τίτλου IV της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας (DCFTA).

Ο κανονισμός θα περιλαμβάνει επίσης δύο μηχανισμούς διασφάλισης για την προστασία της αγοράς της ΕΕ:

  • μια ενισχυμένη έκδοση του υφιστάμενου μηχανισμού διασφάλισης, ο οποίος θα εφαρμόζεται βάσει τακτικής παρακολούθησης, επιτρέποντας στην Επιτροπή να επιβάλλει οποιοδήποτε μέτρο υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις·
  • ένας νέος, αυτόματος μηχανισμός διασφάλισης που θα υποχρεώσει την Επιτροπή να επαναφέρει ποσοστώσεις εάν οι εισαγωγές πουλερικών, αυγών, ζάχαρης, βρώμης, καλαμποκιού, πλιγουριού και μελιού υπερβούν τον αριθμητικό μέσο όρο των ποσοτήτων που εισήχθησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το 2022 και το 2023.
Μολδαβία: σε ισχύ από τις 25 Ιουλίου

Τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα της ΕΕ για τη Μολδαβία θα εφαρμοστούν από τις 25 Ιουλίου 2024 έως τις 24 Ιουλίου 2025. Λαμβάνουν τη μορφή προσωρινής αναστολής όλων των εκκρεμών δασμών και ποσοστώσεων βάσει του Τίτλου V της Συμφωνίας Σύνδεσης. Ενισχύουν επίσης την προστασία των ευαίσθητων γεωργικών προϊόντων, ενισχύοντας τον μηχανισμό διασφάλισης που περιλαμβάνεται ήδη στον ισχύοντα κανονισμό.

Ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Ιανουαρίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την παράταση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων σε όλες τις εισαγωγές από την Ουκρανία και τη Μολδαβία στην ΕΕ για ένα ακόμη έτος.

Η πρόταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και του συνακόλουθου αντίκτυπου στη Μολδαβία, την ανάγκη συνέχισης της οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία μπήκαν σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2022 και ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2023.