Κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως υποστηρίζουν τη μετάβαση σε QR Codes

Στην 50ή επέτειο από το πρώτο σκανάρισμα του barcode, 22 κορυφαίες εταιρείες  της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων marketplaces (π.χ. Alibaba), λιανέμπορων (π.χ. Carrefour) και  παραγωγών (π.χ. Procter & Gamble) ζητούν την παγκόσμια υιοθέτηση των QR Codes, που βασίζονται  στα πρότυπα GS1. Με την υποστήριξη του GS1, που είναι ο οργανισμός προτύπων πίσω από το  barcode, αυτά τα QR Codes μπορούν να εξασφαλίσουν πλούσιες πληροφορίες εύκολα προσβάσιμες  μέσω των smartphones, που αναμένεται να φέρουν καθολική επανάσταση στην εμπειρία των  καταναλωτών.

Από το πρώτο σκανάρισμα το 1974, η συνεργασία μεταξύ λιανεμπορίου και βιομηχανίας μέσω του  GS1 οδήγησε στην ευρεία υιοθέτηση του αρχικού barcode. Σήμερα, αυτή η τεχνολογία είναι η πλέον  αξιόπιστη παγκόσμια μέθοδος αναγνώρισης προϊόντων, με πάνω από 1 δισεκατομμύριο είδη που  φέρουν barcodes να σκανάρονται περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια φορές την ημέρα,  ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας παντού στον κόσμο. Σήμερα, κορυφαίες εταιρίες της αγοράς ενώνονται και πάλι για τη μετάβαση στα QR Codes που βασίζονται στα  πρότυπα GS1, ένα 2D barcode γνωστό και ως “QR Code powered by GS1”.

Επανάσταση στην εμπειρία του καταναλωτή

Σε αντίθεση με τα κλασικά barcodes, τα QR Codes που βασίζονται στα πρότυπα GS1 μπορούν να συνδέσουν τους καταναλωτές με εκτεταμένες πληροφορίες για τα προϊόντα, προκειμένου να απογειώσουν την αγοραστική εμπειρία τους, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών χρήσης και ανακύκλωσης, ασφάλειας, διατροφικών πληροφοριών και πιστοποιήσεων.

Με πληροφορίες εύκολα προσβάσιμες μέσω smartphone, ανοίγουν νέες δυνατότητες για καταναλωτές, κατασκευαστές και λιανέμπορους, όπως η πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται και επιθυμούν οι καταναλωτές, η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας και της αποτελεσματικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού, ενώ παράλληλα είναι δυνατό το σκανάρισμα στο ταμείο.

  • Εξυπνότερες επιλογές: με πληροφορίες που δεν περιορίζονται πλέον από τον χώρο της συσκευασίας, τα QR Codes που βασίζονται στα πρότυπα GS1 μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία των καταναλωτών, επιτρέποντας στα brands να μοιράζονται πρόσθετες πληροφορίες, όπως εκπαιδευτικά βίντεο, συμβουλές, προτεινόμενες συνταγές ή άλλες πληροφορίες σχετικές με την αγορά τους
  • Πληροφορίες βιωσιμότητας: με την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών να κατανοήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων, τα QR Codes που βασίζονται στα πρότυπα GS1 μπορούν να διαθέσουν στους καταναλωτές πληροφορίες όπως από πού προέρχεται ένα προϊόν, τα συστατικά του, το ανθρακικό αποτύπωμα και οδηγίες σχετικά με την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών
  • Ασφαλέστερα τρόφιμα: παράλληλα με την υγεία και τη διατροφή, τα QR Codes που βασίζονται στα πρότυπα GS1 μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση σε κανονιστικές πληροφορίες, λεπτομερείς συμβουλές για αλλεργίες και ημερομηνίες για «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» ή «Ανάλωση έως» – επιτρέποντας την απόρριψη ληγμένων τροφίμων στο ταμείο και την πώληση εκείνων που βρίσκονται κοντά στη λήξη σε μειωμένες τιμές – οδηγώντας σε μείωση της σπατάλης τροφίμων

Οι εταιρίες θα πρέπει να αξιολογήσουν τις εσωτερικές τεχνολογίες και τις διαδικασίες τους για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα QR Codes που βασίζονται στα πρότυπα GS1. Η προσθήκη πιο λεπτομερών πληροφοριών για τα προϊόντα μέσα στα QR Codes μπορεί να γίνει σταδιακά, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να σχεδιάζουν αλλαγές με τον δικό τους ρυθμό.

Τα QR Codes που βασίζονται στα πρότυπα GS1 θα πρέπει να υιοθετηθούν ευρέως έως το τέλος του 2027

Αυτή η πρωτοβουλία της αγοράς είναι μια πρωτοποριακή, συνεργατική προσπάθεια για την προώθηση παγκόσμιων προτύπων για αποδοτικότητα, ασφάλεια και βιωσιμότητα σε όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου και καταναλωτικών αγαθών. Οι εταιρείες που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τον GS1 είναι κορυφαίοι brand owners, λιανέμποροι και marketplaces που έχουν συνδυασμένη αγοραία αξία άνω των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 160 χώρες και προσεγγίζουν δισεκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως, ανοίγοντας το δρόμο για την επιτυχία του έργου.

Ο στόχος της συνεργασίας είναι μέχρι το τέλος του 2027 τα QR Codes που βασίζονται στα πρότυπα GS1 να έχουν υιοθετηθεί ευρέως. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη η συντονισμένη δράση κατασκευαστών και λιανεμπορίου: οι κατασκευαστές θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζουν τα QR Codes που βασίζονται στα πρότυπα GS1 στις συσκευασίες προϊόντων, ενώ οι λιανέμποροι θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα σημεία πώλησης (POS) είναι εξοπλισμένα για να διαβάζουν τα νέα barcodes.

Η εφαρμογή έχει ήδη ξεκινήσει με τη νέα τεχνολογία να δοκιμάζεται σε 48 χώρες σε όλο τον κόσμο, που αντιπροσωπεύουν το 88% του παγκόσμιου ΑΕΠ.